Over Old Amsterdam

Old Amsterdam is geboren vanuit een compromisloze zoektocht naar de beste smaak, waarin vernieuwing en ondernemerschap voorop stonden. Een onafhankelijk onderzoeksinstituut werd door de familie Westland voor een onmogelijke taak gesteld: ontwikkel een receptuur voor de lekkerste oude kaas. Een kaas met rijpingskristallen en een pittige smaak, die tóch smeuïg en snijdbaar is. Dit resulteerde in een gepatenteerd proces waarbij kennis over landsgrenzen heen werd gecombineerd met Hollandse nuchterheid.

Smaak, volgens onze eigen regels.

Hoe het begon

Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932, moest de familie Westland hun vissersbestaan opgeven. Geïnspireerd door de heerlijke kaas die moeder Westland meebracht uit Amsterdam, begonnen de jonge broers Westland een klein kaaspakhuis aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht. Pas jaren later lukte het, dankzij een onvermoeibare zoektocht, zelfs buiten de landsgrenzen, om de smaak van hun jeugd opnieuw te creëren. Zo ontstond Old Amsterdam: gerijpt van smaak, jong van hart.

In 1985 werd Old Amsterdam officieel in Nederland geïntroduceerd. Al kort na de introductie blijkt de eigenzinnige kaas een doorslaand succes in binnen- en buitenland. Tot op de dag van vandaag wordt het kaasmerk dan ook bekroond met vele internationale prijzen. Toch is Old Amsterdam vooral een eerbetoon aan de inspiratiebron van dit mooie product. Want de typische Nederlandse waarden waar we ons allemaal in herkennen en trots op zijn komen in Amsterdam volop tot uiting. Van die trots en smaak laat Old Amsterdam iedereen in Nederland en zelfs ver daarbuiten graag meegenieten.

Gemaakt met Amsterdamse mentaliteit

Nergens ter wereld vind je zo’n stad als Amsterdam. Het is een stad vol hardwerkende mensen met een echte levenslust. Het vrije denken en de Nederlandse handelsgeest zitten al sinds de zeventiende eeuw diep ingebakken in de Amsterdammers. Die ondernemersgeest, eigenheid en trots sprak de familie Westland aan. Toen ze begonnen als kaasmakers, rijpten ze hun kazen in een pand aan de Lijnbaansgracht in hartje Amsterdam. In die beginjaren kroop het contrasterende karakter van de stad en haar inwoners in de harten van de familie – en daarmee in de kazen van Old Amsterdam.

cheese_making

Hoe maken we Old Amsterdam

Old Amsterdam wordt gemaakt van Nederlandse weidemelk. Daarna voegen we stremsel en zuursel toe om het verkazingsproces te laten beginnen. Van het zuursel krijgt de kaas zijn unieke smaak. De ontwikkelaars van Old Amsterdam hebben lang moeten experimenteren om de ideale samenstelling van het zuursel voor Old Amsterdam te vinden. Uiteindelijk bleek in Melkbak 4 de perfecte mix aan natuurlijke ingrediënten te zitten. Tot op de dag van vandaag is ons M4-zuursel het best bewaarde geheim in de kaasmakerij.

Rijpen is een vak apart

De familie Westland heeft zich een tweede keer tot hun Zuid-Europese collega’s gewend, dit keer voor hulp bij het bedenken van het rijpingsproces van Old Amsterdam. Het rijpen van kaas is heel belangrijk want het bepaalt de uiteindelijke smaak en structuur. Voor Old Amsterdam is er een strak schema van wisselingen in temperatuur en vochtigheid samengesteld. Smaak is altijd belangrijker dan rijpingstijd, maar gemiddeld rijpt Old Amsterdam zo’n 8 maanden. Onze kaas wordt pas vrijgegeven als hij door onze eigen keurmeester is geproefd en goedgekeurd. Old Amsterdam heeft daardoor altijd het volgende karakter: pittig en lichtzoet, vol rijpingskristallen en smeuïg en snijdbaar.

Old Amsterdam – Smaak van grote dromen

In oktober 2022 lanceert Old Amsterdam een nieuwe merkcampagne waarin wij je meenemen in het historische verhaal over het ontstaan van Old Amsterdam. We volgen een jonge Westland telg met de droom om de smaak terug te vinden die hij als kleine jongen ooit heeft geproefd op de Noordermarkt in Amsterdam. Deze dappere en vrijzinnige zoektocht leidde tot de bekroonde unieke smaak van Old Amsterdam: pittig en toch smeuïg. En zo maken wij ‘m al generaties lang.

In onze commercial willen we ook een ode brengen aan de eigenschappen die Nederland groot hebben gemaakt. Zo zijn optimisme, vakkundigheid en vindingrijkheid eigenschappen die niet alleen typerend zijn voor de Nederlandse volksaard, maar óók naadloos passen bij het karakter van Old Amsterdam. Het zijn waarden die we gezamenlijk koesteren én die onlosmakelijk zijn verbonden met het ambachtelijke, eigenzinnige en intense karakter waar Old Amsterdam om bekendstaat.

Old Amsterdam: Gerijpt van smaak, jong van hart.

Internationale succesformule

Het familiebedrijf Westland Kaas bestaat inmiddels ruim 80 jaar Old Amsterdam als een van de grootste merken. Tegenwoordig hebben we een behoorlijk uitgebreid portfolio en wordt onze smaak vaak erkend met internationale onderscheidingen. Wij hebben de onze Old Amsterdam Cheese Stores en worden in meer dan 60 landen door veel trouwe fans gegeten. Als familiebedrijf zijn wij hier ontzettend trots op.

Genieten van successen (en kaas…) vinden wij belangrijk, maar we zijn ook altijd onderweg en op zoek naar manieren om te verbeteren. Heeft u een suggestie, klacht, compliment of goed idee? Wij horen graag van u

Nieuw

Tasty Grill, de kaasburger met de unieke smaak van Old Amsterdam.

Recepten

Op zoek naar lekkere recepten of inspiratie voor een goede borrelplank?

Warenkorb
Nach oben scrollen